Säby frukt & lantbruk
På Säby Frukt & Lantbruk odlas premiumäpplen med anor och av dem pressars prisbelönt äppelmust från hjärtat av Mälardalen.
Från Löfsta Herrgårdsmejeri säljer Smakriket ko- och getost i världsklass efter säsong.
Löfstalund
Löfsta Blå
Port Löfsta
Löfsta Karl Oscar
Löfsta Kvarnhagen
Löfsta Desiré
Löfsta Stekaren
Rånäs Brännvinsost
Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt.
På Löfsta finns ängar som har utgjorts av beteshagar sedan 1400-talet. Markerna tillförs inga kemikalier utan gödslas naturligt av betande djur för att bevara den biologiska mångfald som hagarna utgör. Här frodas arter som darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, gullviva, nattviol och kattfot liksom kummin, kärringtand, förgätmigej och ängsviol.
Löfsta Säteri levererar förstklassiga ostar till Grönsakshallen Sorunda men även killing och kalvkött till Fällmans under säsong. Mest känd är den hårda getosten Löfstalund som tilldelats guldmedalj i både World Cheese Awards som i International Cheese Awards.
Marie Backrud Ivgren har en bakgrund som rymdforskare men driver sedan 2005 mejeriet på familjens säteri i Uppland.
Löfsta Säteri
18695 Vallentuna
Karta
På Säby Frukt & Lantbruk odlas premiumäpplen med anor och av dem pressars prisbelönt äppelmust från hjärtat av Mälardalen.
På Nyborgs gård har de arbetat med raps i över 30 år är idag med i Svensk Sigill. De testar konstant nya rapsorter och har provat det mesta, både vårraps och höstraps. Vårrapsen har sällan visat några fördelar på mälarjordar vilket gjort att de fokuserat
Från Säby Gård på Ingarö, i Stockholms skärgård, kommer en kallpressad rapsolja gjord på egenodlad raps. Gården drivs av paret Mikael och Åsa och rapsen som används växer på böljande, gula fält runt om på Ingarö och Värmdölandet.