Produkter
Alla produkter från Junköfiskarna är fiskade i Bottenviken eller Lule Älv och tillredda och förpackade på Junkön. Där finns en livsmedelsgodkänd beredningsanläggning och en rökkåta på stranden. Här görs den unika selekteringen av Kalix löjrom - Primum, Classic och Matura. Dessutom fiskar man och förädlar sikrom, vildlax och siklöja.
Bakgrund
1770 kom familjen Ökvist till Junkön men det är troligt att det bodde folk permanent på ön redan tidigare men att de inte hade tillstånd från kyrkan som då var ägare till ön.
Fram till mitten av 1960-talet var öborna helt självförsörjande, jordbruk, jakt och fiske var huvudnäringen. Här förekom också tjärdalsbränning och kolning samt skeppsbyggeri.
Mylla
På den svenska sidan av Bottenviken finns en unik havs- och skärgårdsmiljö då de stora nationalälvarna för med sig sötvatten från fjällen ut i Bottenviken. Det gör det till ett av världens sötaste havsvattenområden med en salthalt på endast 0,3 procent. Havet är dessutom fullt av mineral som smältvattnet för med sig från berggrunden. Sötvattentillförseln är så massiv att hela havet omsätts vart tredje år och det rena, klara vattnet med sin låga salthalt, skapar perfekta förutsättningar för sötvattensfisken siklöja att leva och fortplanta sig.
Verksamhetsområde
Junköfiskarna har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna delikatessen Kalix löjrom. Resten av året fiskar de lax, strömming, sik och havsöring.
Producenter
Junköfiskarna drivs av två kusiner, Lars och Per Ökvist, som växt upp och lever på Junkön. Ansvarar för beredningen av löjrommen gör Ulrika som är gift med Lars. Ambassadör och ansikte utåt för både Kalix löjrom och oss är löjromsnestorn Tryggve Bergman. Det är tack vare Tryggve och hans idoga arbete som Kalix löjrom 2010 tilldelades EU:s förnämsta ursprungsskydd, SUB.
Adress
Junkön 17
97592 Luleå
Karta