Råvara
I Smakriket Skåne odlar Nordisk Råvara stor gråärt, lupinböna, grön delikatesslins, yin yangböna och vit quinoa.
Bakgrund
Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor genom historien. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa.
Lupinbönan har nyligen börjat odlas i Sverige och spås få genomslag som en konkurrent till sojabönan, då den har lika högt proteininnehåll och passar utmärkt att odla i Sverige.
Den gröna delikatesslinsen har sitt ursprung i Frankrike, där har den stjärnstatus och är känd som puylins. Här uppe i norr har den nyligen börjat odlas och här får den ännu mera smak då den får mogna långsamt.
Yin yangbönan är en hybrid som har odlats fram från kidneybönan.
Mylla
Stor gråärt KRAV-odlas i samodling med vårvete i mullrik sandjord.
Lupinböna KRAV-odlas i lätt och varm sandjord.
Grön delikatesslins odlas ekologiskt i lättbrukad och varm sandjord med havre.
Ying yangböna odlas utan artificiella medel i lätt och varm sandjord.
Verksamhet
Nordisk Råvara arbetar med att ta till vara både nya och gamla baljväxter. Grödor som Rättviksärt och Gotlandslins är svenska kulturarvsgrödor som har odlats i Sverige under århundraden. Men Nordisk Råvara arbetar också med nya baljväxter som har bra förutsättningar för att odlas i Sverige, som yin yangböna och grön delikatesslins.
Producenter
Stor gråärt odlas av Susanne & Bo Arne Johnsson, Storegård Ranseröd, Hässleholm.
Lupinböna, Grön delikatesslins, Ying yangböna och Vit quinoa odlas av Niklas Svensson & Per Modig, Fagraslätt, Kristianstad.
Grön delikatesslins odlas av Gustaf Aldén, Havgård, Klippan.