Änggårde tryffel
Änggårde är en plats med gårdar och rester av bebyggelse från järn och bronsålder. Här har människor vårdat och skördat mark, skog och ängen i århundraden. Ett gotländsk naturområde där det visat sig att tryffeln trivs.
På Stora Tollby Gård odlas en mängd olika grönsaker men man förknippas kanske främst med potatis. I sortimentet finns 23 olika sorter, och potatisen har serverats på såväl kungliga bröllop som på Nobelmiddagen.
Flera olika sorters potatis, jordärtskockor och lök.
Gården har en lång historia, när man plöjt åkrar har man hittat fornlämningar som går ända tillbaka till stenåldern. Nuvarande gårdsbebyggelse byggdes 1855–1880. Väggarna är av kalksten från sockens stenbrott och murbruk från traktens kalkbränning.
Jordmånen på Gotland är naturligt kalkrik, detta ger grödorna en textur och smak som är svår att hitta någon annanstans. Med det milda, solrika klimatet och den kalkrika jordmån, finns de bästa förutsättningarna för att producera potatisar i världsklass.
Under sommarsäsongen odlas ett 100-tal olika rotfrukter och grönsaker. Mycket säljs i den egna gårdsbutiken. Tack vare det gynnsamma klimatet på Gotland startar sådden redan i mars och sedan sträcker sig säsongen ända till november då det sista skördas. Allt paketeras i det egna packeriet som finns på gården och runt fälten finns egenbyggda bevattningsdammar som förser odlingarna med vatten.
Andreas Wiklund driver Stora Tollby Gård med hjälp av ett tiotal anställda. Han började som sommarjobbare på gården i mitten av 90-talet. I början av 2000-talet åkte han till Skåne och pluggade vid SLU i Alnarp, och fick då frågan från de tidigare ägarna om han var intresserad av att ta över verksamheten, vilket ha tackade ja till.
Fole Stora Tollby 630
621 75 Visby
Karta
Änggårde är en plats med gårdar och rester av bebyggelse från järn och bronsålder. Här har människor vårdat och skördat mark, skog och ängen i århundraden. Ett gotländsk naturområde där det visat sig att tryffeln trivs.
Tryffel of Sweden är ett gotländskt företag som erbjuder Dig att uppleva den läckra gotlandstryffeln i form av både förädlade tryffelprodukter och färsk eller djupfryst tryffel. Enbart fullmogen gotländsk svart tryffel används som smaksättare av i övrigt så rena och lokalproducerade råvaror som möjligt.
Till Gotlandsäggs packeri kommer ägg från lokala producenter utspridda över hela ön. Djuromsorg är viktigt för Gotlandsägg som är en av landets främsta producenter av ekologiska ägg och ägg från frigående utehöns.