Hansjö Mejeri
Ett litet familjeägt mejeri i Hansjö, 5 km norr om Orsa i Dalarna.
Sunnanheds fjällkor ligger i Ore socken, norr om Rättvik och drivs av Sven och Ann-Christine Blomberg. Deras filosofi är att med friska, betande djur skapa ett levande landskap. Resultatet blir smakrikt kött med fantastisk fettsammansättning som blivit kockarnas favorit.
KRAV-märkt nötkött och kalvkött från fjällkor.
Fjällkon är en lantras som har funnits i trakterna kring Rättvik i omkring 1000 år. De senaste århundradet har dock rasen hotas av utrotning. Sven har under alla sina bondeår haft fjällkor och har varit en av eldsjälarna bakom bevarandet av fjällkorasen.
Efter 27 år som mjölkbonde gick han 2003 över till att ha sina fjällkor som dikor.
Sunnanheds fjällkor spenderar sommarhalvåret på Ärteåsens Fäbodar, som har använts för betesdjur sedan 1700-talet. Där betar fjällkorna på naturliga vallar där växtligheten består av över 200 olika arter, däribland timotej, styvmorsviol och älgört. Under vintern hålls djuren i kall lösdrift, i en röd lada med halmbäddar. Som vinterfoder används samma gräs och örter men i torkad form. För bete och vinterfoder behövs cirka 1 ha åker per djur, och allt odlar de själva.
För Ann-Christine och Sven Blomberg är det viktigt att försöka ge djuren samma förutsättningar som de ursprungligen har haft. Fjällkorasen är formad av det jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som bedrivits i norra delarna av Sverige sedan flera århundraden tillbaka.
Allt kött från Sunnanheds fjällkor är KRAV-märkt, och djuren går ute minst 4 månader om året. Tack vare detta kan korna hjälpa till att hålla landskapet öppet, något som är viktigt för bevarandet av den biologiska mångfalden.
Ann-Christine och Sven Blomberg
Sunnanhed Landsvägen 142
790 70 Furudal
Karta
Ett litet familjeägt mejeri i Hansjö, 5 km norr om Orsa i Dalarna.
Murboannas Gårdsmejeri, Cafe & Butik ligger några kilometer utanför centrala Borlänge i den lilla mysiga byn Murbo i Dalarna. Här tillverkas allt från vitmögelost och kittost till cheddar och parmesan av den prisbelönta mejeristen Francis Bigot. Lokalproducerat är ett ledord för allt som tillverkas och
Liura, en svensk ärtsoja, är Fredrik Hedlunds första produkt av svenska smaksättare. Det är en smaksättare som förenar svensk premiumråvara med beredningsteknik från hela världen, där resultatet är en unik hantverksmässig soja med spännande smak och arom.
En småskalig ekologisk köksväxtodling med fokus på färska och mjölksyrejästa grönsaker, havtorn och biologisk mångfald.
Wålstedts Lantbruk odlar ekologiska grönsaker i Dala-Floda och har ett brett sortiment av frilandsgrönsaker med försäljning av både färska och inlagrade produkter.
Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.
LissEllas tillverkar senap utan kompromisser, utan tillsatser. Av rena råvaror vilka är närodlade och ekologiska.
Oðerwilldera Älvdalsrom har en kvalitet som är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland. En ren naturprodukt som bara saltats och varsamt lagts på burk för att kunna upplevas så