Hornuddens Trädgård
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Vår- och höstlamm.
Vårlammen föds i januari och går tillsammans med tackan på stora ytor inomhus som är täckta av halm. Slaktvikten på dessa lamm är 13-15 kg och köttet är milt i smaken med mycket mjäll textur.
Höstlammen föds i april och går ute på bete med tackorna så fort det finns gräs. Lammen diar till en början men börjar snart beta själva. Slaktvikten är 16-22 kg och köttet har en mer mogen och utvecklad smak påverkad av alla örter som lammen betat.
Välnäs Gård är en del av Lammgruppen som sedan 30 år tillbaka har varit med och utvecklat den svenska lammnäringen och tagit fram högkvalitativt kött till restaurangbranschen. Kaj har arbetat med lammproduktion sedan 1972 och har idag 600 tackor. Han har tillsammans med frun Ann arbetat mycket med baggauktionen som årligen hålls i Linköping och har betytt mycket för produktionen av kvalitetsbaggar på köttsidan.
Lammens bete består av riktigt bra gräs med massor av smakrika vilda örter samt cikoria, klöver och timotej som sås in. En gång i veckan flyttas lammen till nya betesmarker. Ett gammalt ordspråk säger: ”Lammen ska aldrig höra kyrkklockorna två gånger på samma bete” vilket innebär att djurflockarna ska flyttas ofta mellan olika hagar med färskt gräs och örter.
Lammen på Välnäs Gård är av en treraskorsning där tackan är en Finull-Dorset som betäcks med en Texelbagge. Kombinationen ger friska sunda lamm som ihop med det frodiga betet ger mycket mört kött med fantastisk smak. Vintertid bor djuren i fårstallarna och äter ensilage och spannmål som odlas på gårdarna.
Tillsammans med de andra gårdarna i Lammgruppen har man ett kretsloppstänk, som bland annat innebär att man i stort sett producerar allt foder själva och sprider gödsel från djuren på åkrarna.
Kaj & Ann Sjunnesson
Fogdö VÄLNÄS 4
64592 Strängnäs
Karta
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.
Femöre Rök är ett gammalt anrikt rökeri beläget i Oxelösunds fiskehamn, som funnits där sedan 1959. De röker all olja på gammaldags vis, sågar upp och klyver all ved de röker med själva.
Lasätter gård utanför Nyköping är en av två större fläderodlingar i Sverige med sina 300 buskar. Sedan tidigt 80-tal har Lasätter producerat hantverkmässiga fläderprodukter.
Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt.
Lista Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Hagby Säteri är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Ekeby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Högtorp gård förädlar smaken av det orörda och framställer produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken.