I Västerbotten finns en lång och stark tradition av att göra långlagrade hårdostar. Inspirerade av detta startade Johanna och Pär Hellström sitt gårdsmejeri i Svedjan 2011. I december 2017 serverades deras ost på Nobelmiddagen.
Deras framgångsrecept är en ren och frisk mjölk från gårdens egna kor och ett stort hantverkskunnande, samt Pär och Johannas vilja att ständigt fortsätta utvecklas.
Följ med på en dag hos Svedjan Ost och lär dig mer om mjölksyrebakterier, ystning och hur man gör för skapa en god ost!
Fler smakrika nyheter
Sörmlands Ädel märks och skyddas av EU
Sörmlands Ädel från Jürss mejeri blir den 14:e svenska produkten som får EU:s märkning SGB, Skyddad geografisk beteckning. Den skyddade geografiska beteckningen på Sörmlands Ädel berättar att osten du köper är producerad i landskapet Södermanland och att råvaran som osten tillverkas av är ekologisk mjölk…
Smakupplevelse som inleds med ett leende på läpparna
I Ales djupa skogar ystas prisbelönt ost av lokal ekologisk mjölk. Sommarhagens gårdsmejeri ligger bara tre mil utanför Göteborgs stadspuls, men det traditionella hantverket gör att det känns som hundra år bort. På Sommarhagens började arbetet med en kärlek till getter och ostarna ystades till…
Småländsk ostpassion från Herrydet gårdsmejeri
Vi välkomnar det småländska mejeriet Herrydet till Smakriket! Mejeriet drivs av paret Olivia och Roger, som har ett gediget intresse av svensk kulturhistoria och känner en stor kärlek till den svenska hårdosttraditionen, vilket speglar deras produktserie väl. Herrydet ligger i den småländska skogen, alldeles i…