Hornuddens Trädgård
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Lasätter gård utanför Nyköping är en av två större fläderodlingar i Sverige med sina 300 buskar. Sedan tidigt 80-tal har Lasätter producerat hantverkmässiga fläderprodukter.
Fläderblomssaft & kolsyrad fläderdryck, frysta fläderblommor och fläderbär.
På 80-talet sattes de första buskarna på Lasätter gård. Då drevs gården som jordbruk och det blev ett tillskott för gårdens verksamhet. Saften tillverkades i mjölkboden och blommorna torkades på ställningar.
Fläderblommor skördas under tre veckor i juni/juli. Saften görs på ”gammaldags vis” dvs. kokas upp med vatten, ekologiskt socker, citronskal, citroncest och fläderblommor. Därefter förs allt över till kylaren som rymmer ca 300 liter. Där kyler den ihop med blommor och citron i 7 dagar innan den tappas på flaska. På så sätt kan saften produceras året runt. Den mousserande fläderdrycken framställs av flädersaften i samarbete med ett bryggeri i Östergötland, där den tappas på flaska. På hösten efter första frosten, skördas de mogna bären. Innan frosten, skördas en del omogna bär för tillverkning av fläderkapris.
Lasätter gård är också en hästgård, så det brunna gödslet kommer väl till användning som gödning av buskarna. Försök även med biokol har prövats för att gynna jordens mylla och binda CO2 i jorden. Flädern innehåller glykosider som lindrar infektioner och verkar feber nedsättande. Bären är rika på C-vitamin, antioxidanter och betakaroten.
Gården är inriktad på fläderproduktion, men erbjuder även boende och mötesfaciliteter för grupper, inklusive guidade rundvandringar som ger insikter i fläderodling och tillverkning. Dessutom bedriver familjen en aktiv hästverksamhet med fokus på dressyr och hoppning.
Lasätter Gård ägs och drivs sedan 2024 av familjen Lundblad.
Lasätter gård
611 95 Nyköping
Karta
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.
Femöre Rök är ett gammalt anrikt rökeri beläget i Oxelösunds fiskehamn, som funnits där sedan 1959. De röker all olja på gammaldags vis, sågar upp och klyver all ved de röker med själva.
Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt.
Lista Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Hagby Säteri är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Ekeby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Välnäs Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.
Högtorp gård förädlar smaken av det orörda och framställer produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken.