Hornuddens Trädgård
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Femöre Rök är ett gammalt anrikt rökeri beläget i Oxelösunds fiskehamn, som funnits där sedan 1959. De röker all olja på gammaldags vis, sågar upp och klyver all ved de röker med själva.
En kallrökt rapsolja. Rapsoljan kommer från Solby Gård i Eskiltuna som sedan kallröks i rökeriet med sörmländska träd.
Kicki hade sedan länge haft ett intresse av att ha ett rökeri och 2017 fick hon möjligheten att förvärva det gamla rökeriet i fiskehamnen. Hon började med att varmröka fisk och skaldjur, för att sedan utveckla Femöre Röks första produkt, den kallrökta rapsoljan. Kicki håller på att utveckla verksamheten med nya produkter.
Rapsen odlas i Vallby socken i Eskilstuna.
Här är det ett vackert landskap med öppna fält och skogar.
Markerna består främst av friska mellanleror och mulljordar.
Den färdiga kallpressade rapsoljan tas till Oxelösund, där den sedan kallröks i våra ugnar med äppelved från Näshulta i Sörmland.
Rökeriet drivs av Kicki, som sedan slutet av nittiotalet har en sjökrog i samma hamn. När hon förvärvade det gamla rökeriet 2017 kom även hennes son in i verksamheten som rökmästare. Främst har de varmrökt fisk och skaldjur, men som första produkt börjat kallröka rapsolja. Kicki och David har för avsikt att utöka verksamheten i framtiden med att utveckla fler produkter. De har även en delikatessbutik i anslutning till rökeriet, där de säljer sill, ost och olika röror m.m.
Kicki och sonen David.
Varvsvägen 7
31635 Oxelösund
Karta
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.
Lasätter gård utanför Nyköping är en av två större fläderodlingar i Sverige med sina 300 buskar. Sedan tidigt 80-tal har Lasätter producerat hantverkmässiga fläderprodukter.
Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt.
Lista Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Hagby Säteri är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Ekeby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Välnäs Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.
Högtorp gård förädlar smaken av det orörda och framställer produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken.