Regnbågslaxen som producerar Älvdalsrom lever i Österdalälvens kalla, strömmande vatten i norra Dalarna. På vårkanten när regnbågslaxarna är mogna att släppa rommen tas de upp och kramas med varsam hand direkt på bryggan. Romkramningen görs med ett lätt tryck på fiskens buk och den kan snabbt släppas tillbaka ner i älven igen.

Över trettio års erfarenhet och kunskap
Älvdalsrommens kvalitet är ett resultat av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. Företaget Älvdalslax startades 1982 av Mats Hjort och har hela tiden arbetat långsiktigt med hållbar fiskodling. Idag har Mats dotter Marit tagit över företaget tillsammans med sin man Anders.

Älvdalsrom Oðerwilldera – ovanligt bra
Älvdalrommen kallas även för Oðerwilldera, vilket är älvdalsmål och betyder extra bra, ovanligt bra, bättre än annan, bättre än vanligt. Älvdalsmålet är mycket ålderdomligt och har utvecklats ur fornnordiskan som var det språk som talades i hela norra Europa för 1500 år sedan.

Säsongsprodukt som förgyller vårens primörer
Säsongen för den färska Älvdalsrommen startar i slutet av mars eller början av april och varar i ca. en månad. Romkornen är ca 5 mm och har en vacker rosa-röd färg. Den färska rommen har en ren, mineralisk doft med fasta korn som kläcks mot gommen. Smaken är fyllig med integrerad sälta och mineralisk eftersmak. Denna delikatess från Smakriket Dalarna passar utmärkt tillsammans med svenska primörer så som ramslök, sparris och färskpotatis.

Se hur det går till när rommen kramas

Läs mer om Älvdalslax