Lena Engelmark Embertsén på Högtorp Gård i Sörmland gör spännande produkter framställda av vilda råvaror från svensk skog och åkermark. I sortimentet finns bland annat goda tillbehör till svensk ost och chark.
Svenska smaker på ost- och charkbrickan
– Högtorp Gård tar fram produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken, och vi såg att det fanns ett behov hos de restauranger som serverar svensk ost och chark att även kunna erbjuda tillbehör som matchar det. Istället för oliver och fikonmarmelad vill man ha mer svenska smaker och råvaror på ost- och charkbrickan, säger Lena Engelmark Embertsén.
Sortimentet bygger på det naturen erbjuder
I Högtorps sortiment finns bland annat picklade och fermenterade plommonkart, kaprisinlagda rönnbär, granbarrsylt, inlagda granblommor och flera olika sorter sirap smaksatta med vilda växter och örter.
En nyhet i sortimentet som sticker ut lite grann är tjärsirap, framställd av sörmländsk tjära.
-Efter en hel del exprimenterande lyckades jag få fram rätt balans, produkten har en angenäm rökig smak som matchar det söta från sirapen väl, berättar Lena.