Nordisk Råvara tog hem första platsen i Vinnovas smakprovning av klimatsmart mat med sin crème på lupinböna. Tävlingen var en satsning för att få fram välsmakande, klimatsmarta proteiner som alternativ till konventionell köttproduktion.
Företaget Nordisk Råvara har en övertygelse om att vi måste framställa mat som är långsiktigt hållbar. Deras fokus ligger på baljväxter, som är den bästa proteinkällan av alla växtslag, och därför är högintressanta i proteinskiftet som nu sker.
Lupinbönan är en råvara med stor potential då den har lika högt proteinvärde som sojabönan och dessutom passar utmärkt att odla i Sverige. Den bör dock inte förväxlas med blomsterlupin som växter vilt och är giftig.
Målet är att lansera vinnarprodukten i början av nästa år, men Lupinböna från Smakriket Skåne säljs redan av Grönsakshallen Sorunda. I sortimentet finns även ett flertal andra unika svenskodlade bönor, ärtor och linser från Nordisk Råvara.