Nyheter

Sverige är 1572 kilometer långt och 500 kilometer brett. Det ger oss en unik mångfald av klimatzoner med helt olika förutsättningar för råvaror att utvecklas. Följ med på vad som händer i våra smakriken.

Kvalitetsvinäger från Mälarens strand

Hornuddens Trädgård ligger på Aspö, inbäddad i Mälarens arkipelag. Här bedriver Mats och Karin Sjöstedt en diversifierad verksamhet med bland annat restaurang, café, stuguthyrnining och andelsträdgård. Andelsträdgården är central för verksamheten och förser 40 hushåll och två kommuner med färska råvaror under perioden april-november. Tack…

Svenska ostar!

Ökad mångfald i sortiment och bredare representation från hela landet – det är några av målen med Grönsakshallens uppdatering av det svenska ostsortimentet som lanseras i september 2024. Grönsakshallen har uppdaterat sitt sortiment av svenska ostar och erbjuder numera ett fast sortiment som finns tillgängligt…

Saffran med smak av Skåne

Österlensaffran är ett företag med många strängar på sin lyra, men allt kretsar kring det gyllene saffranet.

Ett hälsingebageri med anor

Gustav Jansson startade Janssons Bröd 1946. Bageriet låg då i Ava, Delsbo, men flyttade sedan till Kyrkogatan i Ljusdal och där låg bageriet i nästan 30 år. I samma hus som bageriet låg i bodde Gustav med sin familj, frun Göta och sonen Curt. Bageriet…

Smakupplevelse som inleds med ett leende på läpparna

I Ales djupa skogar ystas prisbelönt ost av lokal ekologisk mjölk. Sommarhagens gårdsmejeri ligger bara tre mil utanför Göteborgs stadspuls, men det traditionella hantverket gör att det känns som hundra år bort. På Sommarhagens började arbetet med en kärlek till getter och ostarna ystades till…

Sörmlands Ädel märks och skyddas av EU

Sörmlands Ädel från Jürss mejeri blir den 14:e svenska produkten som får EU:s märkning SGB, Skyddad geografisk beteckning. Den skyddade geografiska beteckningen på Sörmlands Ädel berättar att osten du köper är producerad i landskapet Södermanland och att råvaran som osten tillverkas av är ekologisk mjölk…

Småländsk ostpassion från Herrydet gårdsmejeri

Vi välkomnar det småländska mejeriet Herrydet till Smakriket! Mejeriet drivs av paret Olivia och Roger, som har ett gediget intresse av svensk kulturhistoria och känner en stor kärlek till den svenska hårdosttraditionen, vilket speglar deras produktserie väl. Herrydet ligger i den småländska skogen, alldeles i…

Smakrika ostar från Edhe gård i Ångermanland

På Edhe gård i Junsele tillverkas smakrika ostar med stor omsorg. Gården har anor från 1400-talet och är K-märkt, men familjen som nu driver den som ett småskaligt mejeri har funnits här sedan 1980-talet. Idag drivs gården av Gustav och hans fru Amira. Ostarna på…

Nya nordiska drycker från Västerbotten till Smakriket

Smakriket utökar dryckesutbudet med New Nordic Beverage från Norsjö. New Nordic Beverage är ett litet företag som producerar alkoholfria kvalitetsdrycker av blåbär och lingon genom att kombinera svensk dryckestradition och ett professionellt modernt vinmakarhantverk. Dryckerna är tänka att paras med mat och ska kunna ersätta…

Äntligen säsong för den gotländska tryffeln!

Den svarta tryffeln, Tuber Uncinatum, växer vilt på Gotland och är av samma art som den av fransmännen kallade Bourgognetryffeln. Här bidrar den kalkrika gotländska myllan till en unik doft och smak. Huvudsäsongen löper från mitten av oktober till mitten av december, därav smeknamnet Hösttryffel.…

Nordens första ursprungsskyddade ost!

Wrångebäcksosten från Almnäs Bruk får statusen skyddad ursprungsbeteckning (SUB) från EU och blir därmed Sveriges femte produkt med statusen. Efter mycket och långsiktigt arbete föräras nu Wrångebäcksost från Almnäs Bruk, med statusen SUB, skyddad ursprungsbeteckning. Arbetet är en del av den svenska livsmedelsstrategin vars syfte…

Smakrika tomater från Karintorp

En riktigt god tomat är ingen slump. Den har odlats med omsorg, pollinerats av humlor, mognat i sol och plockats för hand. På Karintorps tomater lämnar man inget åt slumpen. Familjen Groenewegen, som driver Karintorps Tomater har odlat grönsaker i flera generationer. För dem är…

Snart skördas den svenska tången!

Nordic Seafarm odlar KRAV-märkt tång i skärgården utanför Fjällbacka och Koster. Den främsta produkten är sockertång, eller ’Saccarina Latissima’ som är en riktig primör och kan skördas redan i mars/april. Den 31 mars skördas årets första tång, som direkt efter skörd lufttorkas eller blancheras för…

Hantverksvinäger & läskande dryck

I byn Kvarnå strax utanför Junsele i Ångermanlands inland tillverkar familjen Johansson & Co hantverksvinäger av bär ifrån skogen, vatten från egen källa och svenskt socker. För att framställa en vinäger av hög kvalitet krävs bär av högsta kvalitet. Lokala bärplockare levererar lingon och blåbär…

Superguld till Almnäs Tegel – igen!

Vid den 33:e upplagan av World Cheese Awards slutade Almnäs Tegel som en av de 16 bästa ostarna i ett starkt startfält med över 4 000 bidrag! World Cheese Awards anordnas av The Guild of Fine Food och är den mest erkända internationella osttävlingen. Mästerskapen…

Matvete av kulturspannmål

Det började med enkilospåsar med frön från Nordiska Genbanken och idag, omkring 20 år senare, odlar familjen Stenberg enbart gamla spannmålssorter på Munktorps Prästgård, en ekologisk växtodlingsgård med 100 hektar regenerativ odling utanför Köping. Gamla spannmålssorter, s.k. kultursorter, har långa strån som håller tillbaka ogräsen…

Stadsodlade KRAV-grönsaker till Smakriket Skåne!

VEGOSTAN är ett stadsodlingsföretag i Malmö som startades 2018 som ett projekt för att visa en lönsam modell för att driva jordbruk på mikronivå – som ett alternativ till storskalighet. Projektet startades och drivs av Göran Claesson, en IT-intresserad ingenjör som valt att ta en…

Niklas Ekstedt besöker Lena på Högtorp Gård

I avsnittet ”Gröna smaker” i nya videokonceptet från Foodstock at Yours besöker Niklas Ekstedt Lena på Högtorp Gård. Niklas får följa med Lena ut i sina skogar i Sörmland och plocka björklöv som hon sen visar hur man kan förädla till Björkad Must. Se hela…

Matmakarna i Kävlinge är ny producent för Smakriket

Roger som driver Matmakarna strävar efter enkelhet. Från jord till bord utan krumelurer. Maten smakar inte bättre för att man sätter näsan i vädret. Åren i Afrika lärde Roger sig att allt handlar om råvarans klass. Ibland finns det bästa hos granngården, ibland får man…

Årets första skörd från Wålstedts har kommit till Grönsakshallen i Stockholm

Ett säkert sommartecken är den första leveransen från Wålstedts Lantbruk i Dala-Floda. Det som kom in först på Grönsakshallen i Stockholm var små vitkål, vanlig och lila kålrabbi, majrova, vacker mangold i tre färger, Lollo Rosso och Lollo Biondo, grönkål. Per och Trygve odlar ekologiska…

Träffa Smakrikets leverantörer på Ostfestivalen 14-16 februari

För sjunde året i rad arrangeras nu Ostfestivalen på Münchenbryggeriet mitt i centrala Stockholm den 14-16 februari 2020. Vi är glada att så många av Smakrikets leverantörer ställer ut på mässan. Boka din branschbiljett för fredagen här. För dig som besökare kommer årets upplaga av festivalen att bjuda…

Stenhuse Gårds andrasorterings hallon blir ny öl

På S:t Eriks Byggeri stod en lätt läskande och syrligt förförande öl på önskelistan. Stenhuse Gård på Gotland hade hallon som var för fula att sälja men som fortfarande hade kvar sin härliga doft och smak. Resultatet blev en läcker Berliner Weisse smaksatt med 380kg mogna andrasorteringens…

Dagens Nyheter skriver om Nablus Mejeri och uppsvinget för svensk grillost

Efter debatten om att den cypriotiska osten halloumi kan leda till ökad antibiotikaresistens i Europa, har efterfrågan på svenska varianter ökat. Både Coop och Ica har tecknat avtal med lokala gårdsmejerier om att leverera den populära grillosten. – Tiden är vår största utmaning just nu. Att…

Örtagård Öst och Värmdö Musteri levererar blåbär när Sigtuna Brygghus brygger öl på Englands äldsta bryggeri

När Sigtuna Brygghus skulle skapa ölen S:t Eriks Northern Light i samarbete med Englands äldsta bryggeri Shepherd Neame, levererade Örtgård Öst och Värmdö Musteri smaksättaren på ölen – blåbär! Örtgård Öst levererade 300 liter blåbärsjuice och Värmdö Musteri 670kg blåbär i råvikt som blev 60 kg blåbärspulver, vilket…

Axel Johnson AB blir helägare av Martin & Servera

Axel Johnson förvärvar familjen Oldmarks ägarandel om 30 procent i Martin & Servera och företaget blir därigenom helägt av Axel Johnson. 2011 gick de två familjeägda företagen Martin Olsson och Servera samman och bildade Sveriges ledande leverantör till restauranger och storkök. Under åren som gått…

Blekslätten Gård och Rosa Skattlådan prisades på Exceptionell Råvaras Smakmöte

Högsta kvalité visades upp på årets Smakmöte i Gamla Riksarkivet. Vi är glada att Rosa Skattlådan fick tre utmärkelser för deras pärlhöna, skånsk blommehöna och vaktel. Blekslätten Gård fick utmärkelse för 18 månader Mangalica/Linderödkastrat. Smakmötet 2019 är platsen där Sveriges främsta kockar provar, bedömer och utser…

Tobias och Alejandra helt nya svenska innovation har fått medial uppvaktning runt om i världen

Elixir från @honeyhunters.se världens mest lyxiga lågalkoholalternativ till Champagne, ”Gudarnas dryck” finns nu hos @gronsakshallensorunda. Forskarna och grundarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez helt nya svenska innovation har fått medial uppvaktning runt om i världen pga sin unika historia. Drycken kommer i två varianter, Elixir…

Löfsta Herrgårdsmejeri gör den första handgjorda Svecian i världen

Marie på Löfsta Gårdsmejeri är den enda i världen som gör en handgjord Svecia. All annan Svecia i Sverige är annars gjorda i stora fabriker. Den unika osten lagrar Marie antingen 6 månader eller 12 månader. Osten Svecia är unik för Sverige och tillverkades första…

Filmen om Wålstedts Lantbruk

Se filmen och låt dig inspireras av Wålstedts – Lantbruk och Gårdsbutik, en av råvaruleverantörerna till Årets Kock 2019. Här odlar Per och Trygve ekologiska grönsaker i Dala-Floda och har ett brett sortiment av frilandsgrönsaker med försäljning av både färska och inlagrade produkter. Förra året firade gården 100-års jubileum. Läs…

Succé på Foodstock

Publiksuccé på Foodstock som ingen hade trott. Två soliga dagar på Fjäderholmarna med fullspäckat festivalprogram kurerat av Niklas Ekstedt bjöd på master classes och spännande kock-möten. Smakriket var där med Lena från Högtorp och A2O. Vi bjöd och sålde ost från Löfsta Gårdsmejeri och Påverås Gårdsmejeri.  

Filmen om Stenhuse Gård på Gotland

Följ med till Stenhuse gård i Sanda socken på Gotland. Gården har anor sedan 1700-talet och har i sex generationer sysslat med traditionellt jordbruk. Nu drivs gården av Tomas Stenhuse med familj och idag sysslar de främst med odling av sparris men här odlas även…

Hemma hos Ängsholmens Gårdsmejeri med tillverkningen av buffelmozzarella

När vi kommer till Ängsholmens Gårdsmejeri har produktionen redan varit igång sen sex på morgonen, eftersom bufflarna mjölkas klockan fyra. Linda och Jonas visar oss runt på gården och vi går ut till hagen där vattenbufflarna betar. Här i det uppländska landskapet finns det även bra våtmarker och…

Nu har säsongen första Älvdalsrom kommit!

Idags var det dags för den första romkramning på bryggan vid Österdalälven i Dalarna. Regnbågslaxen håvas upp varsamt och rommen krammas ut för hand med ett lätt tryck på fiskens buk. Sen släpps fisken ner i vattnet igen. Den färska fasta rosaröda rommen kläcks fint…

SR Klotet hälsar på en skola som serverar tacos på baljväxtfärs

Klotet besöker Oxbacksskolan i Södertälje, där barnen serverades ”Green taco”, med baljväxtfärs gjord på bland annat sötlupin. Baljväxtfärsen görs tillsammans med baljväxter på en rapspaste från Smakrikets leverantör Nyborgs Rapsolja. Snart kommer du kunna läsa mer om Nyborgs här på vår hemsida. Lyssna på programmet här

Inne bland Jürss grottlagrade ostar

På besök hos Jürss Mejeri i det gamla järnbruket i Hälleforsnäs. Verksamheten drivs av Kerstin och Claes och här görs prisbelönta ostar på ekologisk mjölk från sörmländska gårdar. Allt ystas i liten skala på ett hantverksmässigt sätt och mycket tid, arbete och kärlek läggs ner…

Ekot uppmärksammar den bortglömda gråärten

Den, av många, bortglömda gråärtan var före 1800-talet ett av de vanligaste livsmedlen i Sverige. Och den klarar ett förändrat klimat. Lyssna på hela inslaget i länken nedan. Vår leverantör Nordisk Råvara har tre sorters gråärt, Rättviksärt, Höstärt och Stor gråärt. https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=7170202    

Östersunds kommun och Krokoms kommun serverar renskav från Jillie Ren & Vilt

Den 6e februari på Samernas nationaldag kommer Östersunds kommun och Krokoms kommun servera renskav från Jillie Ren & Vilt. Vi är glada att de väljer just Jillie som är en del av Smakriket. Jillie Ren & Vilt jobbar för att sprida och tillgängliggöra det goda…

Vi är nominerade till Årets leverantör på Restauranggalan

Idag blev det officiellt att Smakriket är en av tre finalister i kategorin Årets leverantör på Restauranggalan 2018. Vi vill skicka ett stort grattis till alla våra producenter, som är själva stommen i Smakriket, och har en stor del i denna nominering. Utan er kunskap, nytänkande och envishet skulle Smakriket inte…

Kopensionat i Hagshult

Se filmen om Hagshultskossorna

Hos Hagshultskossorna tar man hand om pensionerade mjölkkor, en fantastisk resurs som blir ett gott och hållbart kött. När mjölkkorna kommer till Hagshult har de jobbat hårt, gett oss kalvar och försett oss med massor av mjölk, men när de kommer hit behöver de inte…

Årets färska älvdalsrom

Årets Älvdalsrom är här

Nu är årets färska Älvdalsrom äntligen här. I år fick vi vänta lite längre än vanligt på denna vårliga delikatess på grund av den segdragna vintern. Lyckligtvis sammanföll premiären med GastroNord och vi kunde bjuda på årets första Älvdalsrom i Smakriket-montern där även Marit och Anders från Älvdalslax fanns på…

Pär och johanna Hellström

Se filmen om Svedjan Ost

I Västerbotten finns en lång och stark tradition av att göra långlagrade hårdostar. Inspirerade av detta startade Johanna och Pär Hellström sitt gårdsmejeri i Svedjan 2011. I december 2017 serverades deras ost på Nobelmiddagen. Deras framgångsrecept är en ren och frisk mjölk från gårdens egna…

Tryggve Bergman, mannen bakom ursprungsmärkta Kalix Löjrom

Historien om Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel

Detta är filmen om Tryggve Bergman, eldsjälen bakom Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel Kalix Löjrom. Hör Tryggve berätta om hur han under fyra år tid arbetade för att ursprungsskydda Kalix Löjrom, och hur han trots många motgångar till slut lyckades bevisa att Kalix Löjrom är en…

Vera från Oviken Ost

Grönmögelosten Vera från Oviken Ost är tillbaka

Vera från Oviken Ost är en grönmögelost gjord på opastöriserad fårmjölk. Efter en tids frånvaro är den här favoriten nu äntligen tillbaka. Här hittar vi mer ost än mögel vilket ger en balanserad, rund smak. I osten finns toner av cikoria, spenat och nässlor som ger…

Svedjan på Nobelfesten

Svedjan Ost på Nobelfesten

Grattis Svedjan Ost! På Nobelfesten förra veckan fick gästerna njuta av Svedjans hårdost som serverades som en del i kvällens varmrätt. Vi är superstolta över att få sälja Nobelosten och glada att så många fick chansen att smaka en av Sveriges bästa ostar. Varmrätten på Nobelfesten 2017, signerad…

svensk chark

Se filmen om Millert & Dahlén

Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt. Följ med till Herrestad Säteri där Millert & Dahlén hämtar mycket av de råvaror som förädlas till högklassiga charkuterier med tydligt ursprung. I ek- och bokskogarna kring…

Kalix löjrom från Junköfiskarna

Se filmen om Junköfiskarna

Under den första veckan av årets löjromsfiske fick vi möjlighet att följa Junköfiskarnas intensiva arbete med att tråla siklöja och ur den utvinna den unika delikatessen Kalix löjrom. Här kan du se resultatet: Läs mer om Junköfiskarna här

Junköfiskarna trålar kalix löjrom

Årets första Kalix löjrom från Junköfiskarna

Fem veckor varje höst pågår löjfisket i Bottenviken som ger den ursprungsmärkta delikatessen Kalix löjrom. Dessa veckor betyder ett intensivt arbete för Junköfiskarna, såväl till havs som på land. De har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att tråla siklöja och ur den utvinna den unika produkten Kalix Löjrom. Trålning ute bland…

Lena plockar granskott i filmen om Högtorp Gård

Se filmen om Högtorp Gård

Högtorp Gård jobbar med smaken av det orörda genom att plocka vilda råvaror från skog och mark och förädla till oljor, sirap och inläggningar. Här berättar Lena och Ola hur de jobbar med olika smaker, hur de sköter sin mark för att säkerställa att de…

Utslagskor på Hagshult

Här får utslagskor en andra chans

Till Hagshult på det småländska höglandet kommer mjölkkor som inte längre klarar att producera mjölk i tillräcklig utsträckning, så kallade utslagskor. Här på gården får de vila och äta upp sig, på något som i det närmaste kan liknas vid ett pensionärshotell för kor. På Hagshult tar man…

junko vildlax fiskas i Bottenviken

Säsongspremiär för vildlax från Junkön

Varje försommar simmar vildlaxen långa sträckor när den söker sig från södra Östersjön upp i älvarna som mynnar ut i Bottenviken. Den återvänder hit varje år för att leka i sina födelseälvar. På den svenska sidan av Bottenviken finns en unik havs- och skärgårdsmiljö då de stora älvarna…

svenskodlas quinoa från Smakriket Skåne

Svensk quinoa odlad i Skåne

På den skånska gården Fagraslätt, nordost om Kristianstad, odlas svensk quinoa i ett framgångsrikt samarbete med Nordisk Råvara. Utmärkt proteinkälla Quinoa är en av få växter som innehåller fullvärdigt protein, det vill säga alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera. Det var basföda…

Älvdalsrom från Smakriket Dalarna

Älvdalsrom från Österdalälvens rena vatten

Regnbågslaxen som producerar Älvdalsrom lever i Österdalälvens kalla, strömmande vatten i norra Dalarna. På vårkanten när regnbågslaxarna är mogna att släppa rommen tas de upp och kramas med varsam hand direkt på bryggan. Romkramningen görs med ett lätt tryck på fiskens buk och den kan snabbt släppas tillbaka ner…

Fallmans-varlamm

Nu är vårlammen här

Som ett säkert vårtecken har Lammgruppen nu slaktat de första vårlammen och levererat dem till Fällmans Kött. Lammgruppen består av sex gårdar vid Mälaren. Här föder man upp lamm av högsta kvalitet, ett hantverk som kräver kunskap och genuin känsla för djur och miljö. Vårlammen föds i januari och går…

hogtorp-gard

Goda tillbehör till ost & chark från Högtorp Gård

Lena Engelmark Embertsén på Högtorp Gård i Sörmland gör spännande produkter framställda av vilda råvaror från svensk skog och åkermark. I sortimentet finns bland annat goda tillbehör till svensk ost och chark. Svenska smaker på ost- och charkbrickan – Högtorp Gård tar fram produkter som förmedlar och…

kraam-maker-och-svill-lanserades-pa-Arets-Kock

Spännande nyheter från Smakriket på Årets Kock-finalen

Under Årets Kock-finalen i Malmö lanserades två spännande nyheter från Smakriket; Krääm [maker] och Svill. En vegetabilisk kräm full av möjligheter Nordisk Råvara visade för första gången upp Krääm [maker], en kräm gjord på svensk KRAV-odlad lupin. Krämen är helt växtbaserad, och innehåller förutom lupinbönor svensk rapsolja och vatten. Krääm [maker]…

Smariketostar i Word Cheese Award

Svenska ostar tog medalj i World Cheese Award

Två av Smakrikets ostar rönte stor framgång under World Cheese Award i San Sebastian förra veckan. Dura från Oviken Ost belönades med en guldmedalj och Löfstalund från Löfsta Herrgårdsmejeri tog hem ett silver. Dura är en hårdost av obehandlad fårmjölk. – Det känns extra kul att…

Lupinböna vinnare i tävling om framtidens klimatsmarta mat

Nordisk Råvara tog hem första platsen i Vinnovas smakprovning av klimatsmart mat med sin crème på lupinböna. Tävlingen var en satsning för att få fram välsmakande, klimatsmarta proteiner som alternativ till konventionell köttproduktion. Företaget Nordisk Råvara har en övertygelse om att vi måste framställa mat som är långsiktigt hållbar. Deras…

Hemost har blivit upptagen i Smakernas ark

Smakernas ark är en del av Slow food-rörelsen och här samlas smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden. I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen.…

Låda med fem unika smakriketostar

Nu finns våra ostar från svenska gårdsmejerier samlade i en fin låda, perfekt till ostbrickan. Utbudet i lådan varierar men den innehåller alltid fem ostar av olika karaktär. Med i lådan finns även skyltar med ostens namn och vilket mejeri den kommer i från samt…

Unik selektering av Kalix Löjrom

Nu lanserar Junköfiskarna som första företag någonsin en selektering av Kalix löjrom. Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på Junkön i nordvästra Bottenviken sedan 1700-talet. De har tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna…

Smakriketprodukter på Prinsens bröllopsmeny

När prins Carl Philip gifte sig med sin Sofia den 13 juni fanns flera Smakriketproducenter representerade på menyn som serverades under bröllopsmiddagen. Älvdalsrom Oderwilldera från Sofias hemkommun serverades tillsammans med fläderinkokt vit sparris, ett färgsprakande blomstertäcke samt kallpressad rapsolja från Säby Gård på Ingarö som…

SPRUCE granskottsolja och enskottsolja

Högtorp Gårds gran- och enskottsolja har fått ny design och återfinns nu under namnet SPRUCE. Oljorna är framställda av handplockade skott från ekologiskt certifierad skog i Sörmland. De eteriska oljorna i barren utvinns och ger en fantastisk smak och härlig grön färg till oljan. Spruce…

Alkoholfri måltidsdryck gjord på hjortron

Golden Ganjal är ett utmärkt alternativ till dessertvin gjord på hjortron från regionen Queens of Lapland, området mellan Vilhelmina, Dorotea och Fredrika. Måltidsdryckerna Blue Ganjal (blåbär) och Red Ganjal (lingon) har nu fått sällskap av nytillskottet Golden Ganjal. Råpressade hjortron tillsammans med ekologiskt råsocker skapar…

Säsongens första buffelmozzarella

I dagarna drog mozzarellaproduktionen äntligen igång igen på Ängsholmens Gårdsmejeri. Bufflarna kalvade för ett par veckor sedan och nu kan vi äntligen njuta av svensk mozzarella. Eftersom bufflarnas mjölk är väldigt fet i början av säsongen ger det en fast mozzarella med hög smak. Lite…

Första buffelyoghurten är här

Nu har vi äntligen fått den första buffelyoghurten från Ängsholmens Gårdsmejeri. Syrlig, krämig och fantastisk god. Yoghurten kommer i två varianter, en rörd och en fast. Båda ligger 0,5l burkar och har en fetthalt på 8%. Ängsholmens Gårdsmejeri har ställt om sina bufflar så att…

Svensk buffelmozzarella snart tillbaka

Bufflarna på Ängsholmens Gårdsmejeri har nu kalvat, vilket betyder att vi snart får njuta av mejeriprodukter gjorda på svensk buffelmjölk igen. Mjölkningen är i full gång och först ut är buffelyoghurt. Buffelmozzarellan dröjer ett tag till, men är väl värd att vänta på! Läs mer…