Hansjö Mejeri
Ett litet familjeägt mejeri i Hansjö, 5 km norr om Orsa i Dalarna.
Oðerwilldera Älvdalsrom har en kvalitet som är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland.
En ren naturprodukt som bara saltats och varsamt lagts på burk för att kunna upplevas så naturlig som möjlig.
Älvdalslax producerar regnbågslax och den exklusiva regnbågsrommen Oðerwilldera Älvdalsrom. Älvdalsromens kvalitet är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. En ren naturprodukt som bara saltats och varsamt lagts på burk för att kunna upplevas så naturlig som möjlig.
Älvdalsrom säljs i glasburk om 80 eller 250 gram. Rommen finns att köpa färsk från Valborg och ett par veckor framåt. Därefter säljs den fryst.
Mats Hjort som grundat Älvdalslax började sin småskaliga fiskodling i Österdalälven 1982 och började snart ögonpunkta rom själv. En av nyckelfaktorerna till efterfrågan var kvaliteten på fiskarna, ett resultat av den exceptionellt rena och friska miljön som Älvdalslaxarna kom från. Mats utvecklade också stor kunskap om fiskarnas livscykel och kunde därför avla på de allra finaste och mest välmående fiskarna.
All fisk lever i Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland. Tack vare den uppströms liggande Trängseldammen, vilken har bottentappning, får älven en jämn sval temperatur under hela året. Det ger fiskarna en långsam tillväxt i en idealisk livsmiljö.
I anläggningen invid Österdalsälvens strand finns utrustning för kontroll och produktion av produkter från fiskarnas hela kretslopp. I kassarna som är placerade i Österdalsälvens kalla, strömmande vatten finns idag cirka 30 ton fisk. Majoriteten är regnbågslax men där finns även ett bestånd röding från vilka Älvdalslax planerar att producera exklusiv rödingrom inom en snar framtid.
Idag driver Mats Hjort Älvdalslax ihop med dottern Marit och hennes make Anders som genom åren lärt sig produktionen. För sina finaste produkter har Älvdalslax skapat sigillet Oðerwilldera vilket är älvdalska och betyder "bättre än annan".
Laxvägen 10
79691 Älvdalen
Karta
Ett litet familjeägt mejeri i Hansjö, 5 km norr om Orsa i Dalarna.
Murboannas Gårdsmejeri, Cafe & Butik ligger några kilometer utanför centrala Borlänge i den lilla mysiga byn Murbo i Dalarna. Här tillverkas allt från vitmögelost och kittost till cheddar och parmesan av den prisbelönta mejeristen Francis Bigot. Lokalproducerat är ett ledord för allt som tillverkas och
Liura, en svensk ärtsoja, är Fredrik Hedlunds första produkt av svenska smaksättare. Det är en smaksättare som förenar svensk premiumråvara med beredningsteknik från hela världen, där resultatet är en unik hantverksmässig soja med spännande smak och arom.
En småskalig ekologisk köksväxtodling med fokus på färska och mjölksyrejästa grönsaker, havtorn och biologisk mångfald.
Wålstedts Lantbruk odlar ekologiska grönsaker i Dala-Floda och har ett brett sortiment av frilandsgrönsaker med försäljning av både färska och inlagrade produkter.
Sunnanheds fjällkor ligger i Ore socken, norr om Rättvik och drivs av Sven och Ann-Christine Blomberg. Deras filosofi är att med friska, betande djur skapa ett levande landskap. Resultatet blir smakrikt kött med fantastisk fettsammansättning som blivit kockarnas favorit.