Produkter
Olika sorters salami och lufttorkade köttprodukter.
Bakgrund
Jonas & Tina har en bakgrund inom restaurangbranschen med erfarenheter från både Finland och Sverige. När de drev egen krog blev det varse om svårigheterna att hitta bra åländska köttprodukter. Då ingen producerade de produkter de var ute efter så var det enda alternativet att börja med egen tillverkning. Deras charkuterier blev så populära att paret snart behövde utöka produktionen och idag är detta deras huvudsyssla.
Mylla
Det åländska klimatet är milt med många soltimmar. Naturen upplevs som väldigt ren och närheten till havet ger friskhet och ett naturligt saltstänk.
Sjöfarten har varit en väldigt viktig del inom det åländska näringslivet och många ålänningar jobbar även i dag ombord på något fartyg. Sjömännen har inte varit sena med att plocka med sig av kryddor, smaker och udda råvaror när de kommit hem. Detta har gjort att den åländska matkulturen är väldigt rik.
Verksamhet
Gamla traditionella tillagningsmetoder är en hederssak för Backmans Smakverk, deras önskan är att denna kunskap ska bevaras och föras vidare till kommande generationer. Salamin stoppas manuellt och får hänga den tid det tar för att nå perfekt mognad. Helköttsprodukter täcks in med havssalt och får ligga tills saltet trängt in istället för att spruta produkten full med saltlake. Med dessa metoder behövs lite mer tålamod, men slutresultatet blir fantastiska charkuterier.
Producenter
Jonas & Tina Backman.
Adress
Skogshyddsvägen 3
AX-22100 Mariehamn
Karta