Smakriket
Åland

Backmans Smakverk

Åland

Backmans Smakverk tillverkar chark, alltid för hand och med djup respekt för råvaran – det allra bästa åländska köttet. Filosofin är att alltid välja råvara utefter vad som är bäst för säsongen.

Backmans Smakverks hemsida

Produkter

Olika sorters salami och lufttorkade köttprodukter.

Bakgrund

Jonas & Tina har en bakgrund inom restaurangbranschen med erfarenheter från både Finland och Sverige. När de drev egen krog blev det varse om svårigheterna att hitta bra åländska köttprodukter. Då ingen producerade de produkter de var ute efter så var det enda alternativet att börja med egen tillverkning. Deras charkuterier blev så populära att paret snart behövde utöka produktionen och idag är detta deras huvudsyssla.

Mylla

Det åländska klimatet är milt med många soltimmar. Naturen upplevs som väldigt ren och närheten till havet ger friskhet och ett naturligt saltstänk.
Sjöfarten har varit en väldigt viktig del inom det åländska näringslivet och många ålänningar jobbar även i dag ombord på något fartyg. Sjömännen har inte varit sena med att plocka med sig av kryddor, smaker och udda råvaror när de kommit hem. Detta har gjort att den åländska matkulturen är väldigt rik.

Verksamhet

Gamla traditionella tillagningsmetoder är en hederssak för Backmans Smakverk, deras önskan är att denna kunskap ska bevaras och föras vidare till kommande generationer. Salamin stoppas manuellt och får hänga den tid det tar för att nå perfekt mognad. Helköttsprodukter täcks in med havssalt och får ligga tills saltet trängt in istället för att spruta produkten full med saltlake. Med dessa metoder behövs lite mer tålamod, men slutresultatet blir fantastiska charkuterier.

Producenter

Jonas & Tina Backman.

Adress

Skogshyddsvägen 3
AX-22100 Mariehamn
Karta

PRODUCENTER I Åland

Öfvergårds

Öfvergårds

Öfvergårds är en liten äppelodling som ligger i Tjudö, Ålands äppelrike. Här i Finlands äppelträdgård odlar och förädlar de sina egna äpplen till prisvinnande sortrena äppelmuster, äppelglögg, picklade äppelskott och andra delikatesser. De jobbar enligt principen: ”Endast av förstklassig råvara kan man skapa förstklassiga mathantverksprodukter”.