Produkter
Bredsjö Blå - en fyllig fårost med roquefortmögel.
Bredsjö Hård - en hård fårost av peccorino-typ.
Bakgrund
När Bredsjö Mjölkfår startade 1987 var anledningen att Lars-Göran och Lena tyckte att det var viktigt att använda jorden på landsbygden till matproduktion. De importerade mjölkfår, köpte den gamla bruksgården, byggde mejeri och satte igång. Idag görs 4000 kg ost om året vilket är en alldeles lagom mängd för det lilla mejeriet.
Mylla
Bredsjö ligger i Bergslagen, ganska högt beläget med kalla, snörika vintrar. Markerna är magra och består av grus, morän eller mossjordar. Man finner också gamla svedjemarker, gruvhål och hyttlämningar efter järnhantering. Bredsjö Bruk var i produktion från 1676 till 1962, då det lades ner. Järnet var förr den dominerande försörjningen i området, långt viktigare än odling.
Verksamhet
Den gamla bruksladugården används idag som fårstall och gamla rov- och potatiskällare av slaggsten till ostlager. På gården finns även ekologisk odling av ensilage och bete till djuren.
I den gamla körstugan finns gårdsbutik och café, där man säljer hemmagjorda bakverk samt hällbröd från den egna vedeldade ugnen.
Producenter
Lars-Göran Staffare och Lena Hall äger tillsammans Bredsjö Mjölkfår. Lena sköter mjölkningen och mejeriet och Lars-Göran ansvarar för utearbetet. Sara Staffare är caféansvarig och Emilia Böhl djurskötare.
Adress
Bredsjö 106
712 91 Hällefors
Karta