Produkter
Hårdostar med olika lagringstid, färskost, blåmögelost, smör och filmjölk. Ostarna tillverkas av mjölk från gårdens egna fjällkor som endast mjölkar från april till oktober. Under vinterhalvåret, när det inte finns någon mjölk att ysta av, är det de lagrade ostarna som säljs. Signaturosten, Edhe Guld, lagras mellan ett och två år.
Bakgrund
Idag drivs gården av Gustav och hans fru Amira. Den köptes av Gustavs föräldrar i slutet av 1980-talet som ett hobbyjordbruk. Pappan byggde sedemera ett mejeri, där ost till familj och vänner producerades och nu har barnen med familjer tagit över.
Mylla
Gården med sina röda hus och vackra omgivningar är K-märkt och har anor från 1400-talet.
När korna mjölkar ystar de tre gånger i veckan och om det blir hårdost, färskost eller blåmögelost beror på säsongen och kvaliteten på mjölken vilket i sin tur beror på var korna har betat
Verksamhet
Utöver osten tillverkas även smör och fil. Produkterna säljs, förutom till Smakrikets grossister, i gårdens egna butik, på lokala Reko Ringar, marknader och till några delikatessbutiker och restauranger i närområdet.
Producent
Amira är utbildad mejerist och Gustav arbetar huvudsakligen som snickare, men med målet att kunna lägga hela sin tid på att sköta gården. Amira ansvarar dessutom för djuren, försäljning och marknadsföring.
Adress
Eden 121
883 97 Junsele
Karta