
Wermlands Bovete
Först i Norden med att odla ekologiskt bovete i kommersiell skala.
I Femtå Qvarn tillverkas skrädmjöl, en värmländsk specialitet av rostade havrekärnor från trakten.
Skrädmjöl är rostade havrekärnor som malts till mjöl. Skrädning kallas det när skalen sållas bort från de rostade kärnorna. Mjölet, som har en speciell och lite mustig smak, är typiskt värmländskt och användes traditionellt i nävgröt och skrädmjölsdrömmar, men kan också användas i bröd, pannkakor och sockerkaka. Sedan 2021 är värmländskt skrädmjöl försett med skyddad geografisk beteckning.
Kvarnen byggdes 1924 av Johan ”Stret-Johan” Persson. 1939 övertog AB Femtå Elektricitetsverk kvarnen. De flyttade kvarnen till nuvarande plats. Ett antal ägare och mjölnare har passerat.
Kvarnen har fått sitt namn från Femtån som stupar brant ner i dalgången alldeles i närheten.
Havret som används i framställningen odlas lokalt. Femtå Qvarn är en fantastisk byggnad som, trots att den har stått tom så länge, har klarat sig bra. Mjölet skållas, sållas och mals i samma maskiner som användes av Stret-Johan.
I kvarnen mals mjöl för egen försäljning och man levererar till olika företag i Sverige.
Idag drivs kvarnen av Nils-Åke Jonsson tillsammans med dottern Sara.
Snickarbacken 6
680 52 Ambjörby
Karta