
Hornuddens Trädgård
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Högtorp gård förädlar smaken av det orörda och framställer produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken.
Spruce gran-, en- och tallskottsolja, syltade och inlagda produkter, siraper, drycker av vilda växter.
Högtorp Gård drivs av kemiingenjören Lena Embertsén och skogsekologen Ola Engelmark. Sedan de förvärvat den sörmländska gården med tillhörande skogsareal 2007 arbetade de i fyra år med att restaurera markerna och därmed experimentera och utveckla de naturliga råvaror som fanns på de ekologiskt certifierade ägorna.
2011 började Lena producera oljor, siraper och inläggningar på allvar. Ett EU-godkänt produktionskök byggdes på gården och Lena testade sina produkter på erkända kockar och andra matkreatörer.
Gården Högtorp har brukats sedan 1600-talet och ligger i Mälarmården i ett småbrutet landskap med hagar, vallar och olika skogar som blandskog, granskog, björkskog, ekskog i varierande åldrar. I allt mellan fuktiga, friska och torra marktyper, för länge sedan under inlandsis, sedan havsbotten och blev fastland så sent som för 3 000 år sedan. Högtorp utvecklar en särskild skogsskötsel för att gynna fler smaker från skogen, för att säkerställa uttag av mer råvara och för att säkerställa biologisk mångfald. All gårdens mark är certifierad för ekologisk livsmedelsproduktion, dvs även skogen.
Högtorp förädlar nordiska smaker av det orörda, av vilda råvaror från skog och äng.
Bakom Högtorp gård och SPRUCE står kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén. Med sina kemikunskaper och långa erfarenhet av smakförädling av vilda växter, framställer hon kvalitativa produkter med höga smaker helt utan kemiska tillsatser.
Högtorp 1
64031 Mellösa
Karta
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.
Lasätter gård utanför Nyköping är en av två större fläderodlingar i Sverige med sina 300 buskar. Sedan tidigt 80-tal har Lasätter producerat hantverkmässiga fläderprodukter.