Camelina of Sweden
Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.
Hornuddens trädgård ligger mitt i Mälaren och utöver odlingarna finns även restaurang, gårdsbutik och stuguthyrning. Här förädlas det som skördas på olika sätt, en del hamnar på tallriken och annat i flaska eller burk.
Olika sorters vinäger.
Gården är en släktgård sedan 1928, men Karin & Mats kom till Hornudden 1978 och blev sedan kvar. Tio år senare 1988 tog över frilandsodlingen och två år senare blev även växthusen parets ansvarsområde. Karin är kostekonom och Mats är utbildad lärare med fokus på biologi och miljö, men 2007 valde han att lämna skolan och blev heltidare på företaget. Att utveckla sig själva, sina medarbetare och verksamheten är den ständiga drivkraften. Från att ha varit ”tomatodlarna” utökades verksamheten 2009 med gårdsbutik och restaurang där förädlingen tidigt var en viktig del. Numera ingår även honung i det egna sortimentet tillsammans med vinäger, marmelader och chilisåser.
Oavsett väder och årstid så är det magiskt vackert på Hornudden. Med milsvid utsikt över Mälaren och skogen i ”ryggen” – mot norr har man ett något varmare klimat än på många andra platser i trakterna. Mälardalsleran ger smakrika grönsaker, frukt och bär som är svårslaget. När andra får frost klarar man sig ytterligare några dagar eller veckor och de häftigaste regnen kommer sällan över vikarna som Hornudden omges av.
I Hornuddens trädgård bedrivs en väldigt diversifierad verksamhet såväl sett till dagar, veckor som månader under året. Restaurangen är möjlig att boka året runt, men högsäsongen är under juli och augusti. Andelsträdgården är central för verksamheten eftersom man utöver de 40 hushåll, som är andelsägare, även har två kommuner som är andelsägare. Härifrån levereras grönsaker till andelsägarna från april till och med mitten av november. Ett annat viktigt ben är Sjöstugan, som ligger precis vid Mälarens strand och hyrs ut året runt till såväl turister som konferensgäster. I Hornuddens trädgård bedrivs en väldigt diversifierad verksamhet såväl sett till dagar, veckor som månader under året. Restaurangen är möjlig att boka året runt, men högsäsongen är under juli och augusti. Andelsträdgården är central för verksamheten eftersom man utöver de 40 hushåll, som är andelsägare, även har två kommuner som är andelsägare. Härifrån levereras grönsaker till andelsägarna från april till och med mitten av november. Ett annat viktigt ben är Sjöstugan, som ligger precis vid Mälarens strand och hyrs ut året runt till såväl turister som konferensgäster. I och med att man har växthusodling så är odlingssäsongen lång. Här sår man i slutet av januari och river ut tomatplantorna i november. Däremellan ska julmat serveras till gäster i restaurangen, växthus ska städas och tvättas, vinäger ska tappas upp på flaskor och så ska man planera det nya året. Ett av de färskaste verksamhetsbenen är att man tar emot ungdomar som har problematisk skolfrånvaro och hjälper dem att återfå framtidshopp och ökad självkänsla.
Mats och Karin Sjöstedt jobbar heltid på Hornudden tillsammans med kocken Oskar Nyström, som dessutom är sommelier och har jobbat på Hornudden sedan 2016. Ett team med bred gemensam kompetens och erfarenhet, men också samma humor och drivkraft att fortsätta utveckla verksamheten och produkterna.
Aspö Hornudden
64593 Strängnäs
Karta
Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.
Femöre Rök är ett gammalt anrikt rökeri beläget i Oxelösunds fiskehamn, som funnits där sedan 1959. De röker all olja på gammaldags vis, sågar upp och klyver all ved de röker med själva.
Lasätter gård utanför Nyköping är en av två större fläderodlingar i Sverige med sina 300 buskar. Sedan tidigt 80-tal har Lasätter producerat hantverkmässiga fläderprodukter.
Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt.
Lista Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Hagby Säteri är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Ekeby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.
Välnäs Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.
Högtorp gård förädlar smaken av det orörda och framställer produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken.