Änggårde tryffel
Änggårde är en plats med gårdar och rester av bebyggelse från järn och bronsålder. Här har människor vårdat och skördat mark, skog och ängen i århundraden. Ett gotländsk naturområde där det visat sig att tryffeln trivs.
Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.
I Smakriket Gotland odlar Nordisk Råvara kulturarvsgrödan Gotlandslins.
Fram tills slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Skörden användes till soppor, gröt och mald till pannkakor. Gotlandslinsen har nästintill försvunnit men bevarats av entusiaster och är nu på väg tillbaka. Eftertraktad för sin unika smak och höga näringsinnehåll.
KRAV-odlas i samodling med havre i sandig kalkstensjord. Då linsen inte är så täckande, kvävs den lätt av ogräs. Bäst är därför att odla på stenig grusjord där ogräset inte trivs. Måste samodlas med gröda som
stöttar så att den inte lägger sig.
Nordisk Råvara arbetar med att ta till vara både nya och gamla baljväxter. Grödor som Rättviksärt och Gotlandslins är svenska kulturarvsgrödor som har odlats i Sverige under århundraden. Men Nordisk Råvara arbetar också med nya baljväxter som har bra förutsättningar för att odlas i Sverige, som yin yangböna och grön delikatesslins.
Mari Håkansson och Jörgen Thomsson, Mickelgårds Lantbruk, När, Gotland.
När Mickelgårds 395
623 48 Stånga
Karta
Änggårde är en plats med gårdar och rester av bebyggelse från järn och bronsålder. Här har människor vårdat och skördat mark, skog och ängen i århundraden. Ett gotländsk naturområde där det visat sig att tryffeln trivs.
Tryffel of Sweden är ett gotländskt företag som erbjuder Dig att uppleva den läckra gotlandstryffeln i form av både förädlade tryffelprodukter och färsk eller djupfryst tryffel. Enbart fullmogen gotländsk svart tryffel används som smaksättare av i övrigt så rena och lokalproducerade råvaror som möjligt.
Till Gotlandsäggs packeri kommer ägg från lokala producenter utspridda över hela ön. Djuromsorg är viktigt för Gotlandsägg som är en av landets främsta producenter av ekologiska ägg och ägg från frigående utehöns.