Produkter
Vår- och höstlamm.
Vårlammen föds i januari och går tillsammans med tackan på stora ytor inomhus som är täckta av halm. Slaktvikten på dessa lamm är 13-15 kg och köttet är milt i smaken med mycket mjäll textur.
Höstlammen föds i april och går ute på bete med tackorna så fort det finns gräs. Lammen diar till en början men börjar snart beta själva. Slaktvikten är 16-22 kg och köttet har en mer mogen och utvecklad smak påverkad av alla örter som lammen betat.
Bakgrund
Norrby Gård är en del av Lammgruppen som sedan 30 år tillbaka har varit med och utvecklat den svenska lammnäringen och tagit fram högkvalitativt kött till restaurangbranschen. Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är Norrby Gård Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.
Mylla
Lammens bete består av riktigt bra gräs med massor av smakrika vilda örter samt cikoria, klöver och timotej som sås in. En gång i veckan flyttas lammen till nya betesmarker. Ett gammalt ordspråk säger: ”Lammen ska aldrig höra kyrkklockorna två gånger på samma bete” vilket innebär att djurflockarna ska flyttas ofta mellan olika hagar med färskt gräs och örter.
Verksamhet
Norrby Gård föder upp ca. 900 lamm per år, ungefär hälften på våren och hälften på hösten. Lammen är av en treraskorsning där tackan är en Finull-Dorset som betäcks med en Texelbagge. Kombinationen ger friska sunda lamm som ihop med det frodiga betet ger mycket mört kött med fantastisk smak. Vintertid bor djuren i fårstallarna och äter ensilage och spannmål som odlas på gårdarna.
Tillsammans med de andra gårdarna i Lammgruppen har man ett kretsloppstänk, som bland annat innebär att man i stort sett producerar allt foder själva och sprider gödsel från djuren på åkrarna.
Producenter
Tomas och Anna Olsson driver tillsammans Norrby Gård.
Adress
Norrby 106
73692 Kungsör
Karta