Produkter
Hantverksbalsamico av lokala frukter och bär. Bland annat skogsbär, jordgubbar, päron och äpple.
Äppelbalsamicon vann SM-silver i mathantverk 2023 i klassen "innovativt mathantverk".
Bakgrund
Odensjö Hemlagad grundades efter att Henrik och Shine Simonsen lämnade storstadslivet i Köpenhamn bakom sig och flyttade till den småländska landsbygden. Där såg de stora mängder perfekta äpplen gå till spillo i privata trädgårdar och bestämde sig för att förädla dessa outnyttjade tillgångar. Först ut var äppelbalsamicon och därefter följde balsamvinäger av andra frukter och bär.
Mylla
Området har många sjöar och tall, gran och björk dominerar marken runt omkring. Skogen förser dem med fina bär och de gamla trädgårdarna i byarna med fantastiska äpplen.
Verksamhet
Odensjö Hemlagad är en av få producenter av balsamvinäger i Sverige. De fryser juicen och tinar den mycket långsamt så att arom, socker och smakkomponenter smälter före vattnet och koncentrerar juicen. Att använda kyla istället för värme ger balsamvinägern mycket fräschör och aromer som annars skulle försvinna om den kokades, som traditionell italiensk balsamico.
Producent
Henrik och Shine Simonsen är grundare av Odensjö Hemlagat. Henrik har arbetat i vinbranschen i Danmark i hela sitt liv, är självlärd vinmakare och "vinägerfermentör" med stort intresse för de bäst producerade livsmedelsprodukterna, vinet och maten. Shine är kock med kärlek för den nordiska matkulturen. De skandinaviska smakerna och den nordiska matrevolutionen är deras gemensamma stora passion.
Adress
Karsagård 11
34172 Lidhult
Karta