Produkter
Kittostar, blåmögelostar och hårdostar gjorda på komjölk.
Bakgrund
En storstadsbo som längtade efter att göra något annat gick från att tillbringa somrarna på Öland till att bli åretruntboende på ön. Osttillverkningen startade i liten skala. Ystningar hemma i köket blev till ystningskurs och saftgrytan blev storköksgryta, kylskåpet blev kylrum. Första tiden räckte osten bara till Öland, men nu levereras den även till fastlandet.
Mylla
Mejeriet ligger precis på kanten till Stora Alvaret mellan alvmark och sjöängar. Södra Ölands odlingslandskap ingår i Unescos världsarv. Här brukas jorden på samma sätt som man gjort i tusentals år. Naturen sätter gränser för hur storskaligt jordbruket kan bli, när djuren betar gör de det på örtrika utmarker eller sjöängarna. Tillsammans med den kalkrika jorden och havsklimatet ger det fina förutsättningar för smakrika ostar.
Verksamhet
Fokus ligger på att ysta och lagra ost med hög kvalitet. Några gånger om året finns Ölands Köksmejeri representerade på marknader, men det mesta säljs via gårdsbutiker på Öland eller till restauranger.
Mjölken som används i mejeriet produceras av Jonas Carlsson i Alby ca. 1 mil bort.
Producent
Christer Delding startade mejeriet 2012 och driver det fortfarande. Det är ett familjeföretag med korta beslutsvägar där nya ideer testas, utvecklas och sjösätts utan onödigt krångel.
Adress
Alby 121
386 62 Mörbylånga
Karta