Smakriket
Öland

Ölands Köksmejeri

Öland

Ölands köksmejeri ystar hantverksmässigt i liten skala på lokal mjölk. Resultatet blir ostar med smak av Stora Alvaret.

Ölands köksmejeris hemsida

Produkter

Kittostar, blåmögelostar och hårdostar gjorda på komjölk.

Bakgrund

En storstadsbo som längtade efter att göra något annat gick från att tillbringa somrarna på Öland till att bli åretruntboende på ön. Osttillverkningen startade i liten skala. Ystningar hemma i köket blev till ystningskurs och saftgrytan blev storköksgryta, kylskåpet blev kylrum. Första tiden räckte osten bara till Öland, men nu levereras den även till fastlandet.

Mylla

Mejeriet ligger precis på kanten till Stora Alvaret mellan alvmark och sjöängar. Södra Ölands odlingslandskap ingår i Unescos världsarv. Här brukas jorden på samma sätt som man gjort i tusentals år. Naturen sätter gränser för hur storskaligt jordbruket kan bli, när djuren betar gör de det på örtrika utmarker eller sjöängarna. Tillsammans med den kalkrika jorden och havsklimatet ger det fina förutsättningar för smakrika ostar.

Verksamhet

Fokus ligger på att ysta och lagra ost med hög kvalitet. Några gånger om året finns Ölands Köksmejeri representerade på marknader, men det mesta säljs via gårdsbutiker på Öland eller till restauranger.
Mjölken som används i mejeriet produceras av Jonas Carlsson i Alby ca. 1 mil bort.

Producent

Christer Delding startade mejeriet 2012 och driver det fortfarande. Det är ett familjeföretag med korta beslutsvägar där nya ideer testas, utvecklas och sjösätts utan onödigt krångel.

Adress

Alby 121
386 62 Mörbylånga
Karta

PRODUCENTER I Öland

Ekberg & Forsberg

Ekberg & Forsberg

Ekberg & Forsberg AB som tillverkar ekologisk rapsolja startades 2012 av de nyblivna pensionärerna Lasse Forsberg och Sven Ekberg. Lasse Forsberg drev under många år det välrenommerade mattemplet Halltorps Gästgiveri på Öland. Sven Ekberg är journalist och var i 18 år programledare för det populära

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.