Produkter
Svensk ekologisk saffran. 100% ren och spårbar till respektive fält.
Bakgrund
Det började som ett pilotprojekt 2018, vilket visade sig vara ett exceptionellt bra år för att odla saffran i södra Sverige. Man satte knölarna den 18 oktober och började skörda 4 november. Första skörden sålde slut till en tvåstjärnig Michelin-krog i Köpenhamn på mindre än en dag vilket gjorde att man bestämde sig för att grunda bolaget. Då som nu med målsättningen att förändra saffranbranschen till något bättre.
Mylla
Klimatet och den sandiga jordmånen längst kusten på Österlen har visat sig vara alldeles perfekt för de späda saffranskrokusarna som bara blommar under några få dagar och måste plockas omgående för att de åtråvärda pistillerna ska kunna tas tillvara och torkas.
Verksamhet
Verksamheten består av tre ben: Odling, teknikutveckling och produktutveckling. Idag finns odlingssamarbete med ett flertal ekologiska lantbruk med kontraktsodling där Österlensaffran själva sätter knölarna och skördar saffranet. Detta gör att man har full kontroll över hela värdekedjan. Teknikutvecklingen sker i samarbete med moderbolaget och produktutveckling sker i samarbete med kunder.
För varje kilo saffran som skördas får man 200 000 blommor. Här strävar man efter att vara innovativa inom livsmedelsbranschen genom att återanvända överskottet från saffransskörden. Fokus för kommande säsonger är att även finna partners för att utforska kreativa möjligheter för ett cirkulärt tillvägagångssätt av hela produktionen.
Producent
Kalle och Johannes tillsammans med kollegor, samarbetpartners och akademin
Adress
Fruktvägen 16
272 95 Simrishamn
Karta