Hansjö Mejeri
Ett litet familjeägt mejeri i Hansjö, 5 km norr om Orsa i Dalarna.
En småskalig ekologisk köksväxtodling med fokus på färska och mjölksyrejästa grönsaker, havtorn och biologisk mångfald.
Färska och syrade grönsaker, färska och frysta havtornsbär samt havtornsjuice och -nektar. Företaget är KRAV-certifierat.
Efter en kurs i ekologi återvände Eva Gustavsson aldrig till det konventionella jordbruk hon utbildat sig och arbetat inom innan dess. Istället flyttade hon till sin mormor och morfars gård i Hansjö, strax norr om Orsa, och startade Solsyran 1987. I takt med ett ökat intresse för jorden, mikrolivet och samspelet mellan levande organismer och miljön växte både mångfalden av växter på gården och verksamheten. Mjölksyrning blev ett naturligt sätt att förädla grönsaksskörden från start.
På gårdens marker växer inte bara grönsaker och bär utan även buskar, träd, blommor, örter och gräs av skilda slag. Tillsammans med dem skapar Eva miljöer som gynnar nyttoinsekter och samtidigt matar det oskattbara mikrolivet i jorden. ”Allt börjar med en bra jord, det är från den grönsakerna och bären får sin smak och kvalitet”, menar Eva.
Eva Gustavsson odlar ett brett sortiment av ekologiska grönsaker och havtorn på friland (ca 4 hektar) och i kallväxthus. En stor del av grönsaksskörden mjölksyras (runt 10 ton färdig syrad produkt). Förutom mjölksyrejäst vitkål, morot och rödbeta som alltid finns i sortimentet, anpassar Eva innehållet i glasburkarna till de grönsaker och smaker odlingen ger. Gårdens havtorn skördas och säljs färska under säsong och därefter i fryst form, som juice eller förädlad till nektar. Gårdsförsäljning under säsong.
Eva Gustavsson
Ribbtjärnsvägen 22, Hansjö
794 90 Orsa
Karta
Ett litet familjeägt mejeri i Hansjö, 5 km norr om Orsa i Dalarna.
Murboannas Gårdsmejeri, Cafe & Butik ligger några kilometer utanför centrala Borlänge i den lilla mysiga byn Murbo i Dalarna. Här tillverkas allt från vitmögelost och kittost till cheddar och parmesan av den prisbelönta mejeristen Francis Bigot. Lokalproducerat är ett ledord för allt som tillverkas och
Liura, en svensk ärtsoja, är Fredrik Hedlunds första produkt av svenska smaksättare. Det är en smaksättare som förenar svensk premiumråvara med beredningsteknik från hela världen, där resultatet är en unik hantverksmässig soja med spännande smak och arom.
Wålstedts Lantbruk odlar ekologiska grönsaker i Dala-Floda och har ett brett sortiment av frilandsgrönsaker med försäljning av både färska och inlagrade produkter.
Sunnanheds fjällkor ligger i Ore socken, norr om Rättvik och drivs av Sven och Ann-Christine Blomberg. Deras filosofi är att med friska, betande djur skapa ett levande landskap. Resultatet blir smakrikt kött med fantastisk fettsammansättning som blivit kockarnas favorit.
Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.
LissEllas tillverkar senap utan kompromisser, utan tillsatser. Av rena råvaror vilka är närodlade och ekologiska.
Oðerwilldera Älvdalsrom har en kvalitet som är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland. En ren naturprodukt som bara saltats och varsamt lagts på burk för att kunna upplevas så