Produkter
Här produceras krämiga dessertostar, lagrade hårdostar och gnisslig grillost. Eftersom mejeriet ligger bara 3 mil från Göteborg har ostarna döpts efter lokala profiler, med hjälp av lite ordlek. Smakupplevelsen inleds således med ett småleende på läpparna som förhoppningsvis växer när osten tar vägen in i munnen och ner i magen. Lär känna bland andra: Kaxige Kal - grönmögelost, Lyckliga Laila - vitmögelost, Soliga Sonya – mjuk kittost, Ljuvlige Julius – hemost och Stekheta Stina – grillost.
Bakgrund
Sommarhagens Gårdsmejeris historia började 2003 när gården köptes av Cecilia och Daniel. Genom ett djurläger 20 år tidigare hade kärleken till getter fötts och ett par sådana skulle såklart finnas för att sprida glädje på gården. En duktig försäljare lyckades skicka med sex djur i stället för två och dessutom en spirande idé om att kunna leva på gården genom ostproduktion. Några år senare stod ett mycket litet, men väl fungerande, mejeri klart. De sex getterna hade blivit dryga 20 stycken och ostproduktionen kunde börja! Detta var 2008. 2014 fattade paret beslutet att sluta mjölka getter och i stället ysta på komjölk från en närliggande ekologisk mjölkgård. En ny tid med bättre ekonomi och något som kallades fritid skulle komma.
Mylla
Bonden som driver mjölkgården där mjölken till ostarna kommer ifrån experimenterar lite med olika mjölkraser. Korna är därför korsningar av både vanlig svensk svartvit boskap, men också till stor del Fleckvieh och till viss del alpkorasen Montbeliarde. Detta innebär en bra sammansättning av fett och protein för ostframställning. Mjölken är väldigt smakfull vilket såklart slår igenom på ostarna.
Verksamhet
Den mesta tiden och fokuset läggs på ostproduktion, något som förenklats tack vare beslutet att sälja direkt till butik, restauranger och att samarbeta med grossister. Arbetet med att testa nya ostsorter har aldrig avstannat, men på senare år har man istället intensifierat arbetet med att nå en hög och jämn kvalitet på några få utvalda sorter. 2018 och 2021 deltog Sommarhagens mest populära ost ”Kaxige Kal” i World Cheese Awards och tilldelades silver vid båda tillfällena, ett kvitto på ett framgångsrikt arbete.
Producent
Mejerska sedan 15 år är Cecilia Ferdinand som är utbildad i svenska, engelska och franska ystningsmetoder. Mycket erfarenhet har tillskansats genom både lyckade och misslyckade försök. Maken Daniel har lödat 100 meter rör i mejeriet, mockat skit och mjölkat getter han också, men har idag en lite mindre operativ roll i mejeriverksamheten.
Adress
Damma 420
449 90 Nol
Karta