Vi välkomnar Österlensaffran som ny producent under Smakrikets paraply!
Österlensaffran är ett företag med många strängar på sin lyra, men allt kretsar kring det gyllene saffranet. År 2018 genomfördes den första odlingen som ett test och på mindre än en dag hade man sålt hela skörden till en tvåstjärnig Michelinkrog i Köpenhamn.
Tack vare att man tar ansvar för hela kedjan, från löksättning till skörd, kan man utlova 100% ren saffran som dessutom är spårbar till respektive fält. Att man sköter skörden själv är förvisso en sanning med modifikation för här tar man nämligen hjälp av autonoma robotar!
Grundarna Johannes och Kalle med sina kollegor tar hjälp av de ovärderliga robotarna eftersom de lila saffranskrokusarna bara blommar under några få dagar och måste plockas omgående för att de åtråvärda pistillerna ska kunna tas tillvara och torkas.
Österlensaffran säljs i 1g-burkar hos Grönsakshallen Sorunda i hela landet.
Läs mer här!