Åland

Yta i förhållande till Sverige: 3%
Folkmängd: 29 000 (19 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -4°
Medeltemperatur juli: 15,5°
Årsnederbörd: 500-700 mm

Åland består av huvudön och över 6 400 mindre öar vilka utgjorde Sveriges hjärta under medeltiden, mitt i farleden från öst till väst. Därefter blev Åland det ryska imperiets västligaste utpost. Nu är Åland en självstyrande del av Finland med en matkultur som influerats av alla de sjöfarare som passerat genom århundradena. Åland har ett milt klimat tack vare det omgivande havet och en varierad natur med stora motsatser. Ytterskärgårdens karga kobbar byts ut mot skogar och bördiga odlingslandskap på fasta Åland. Jakt och fiske är en djupt rotad del av åländsk matkultur. Att ta vara på bytet och förlänga hållbarheten likaså genom gravning och rökning. Ön har också stora äppel- och päronodlingar.

PRODUCENTER I Åland

Öfvergårds

Öfvergårds

Öfvergårds är en liten äppelodling som ligger i Tjudö, Ålands äppelrike. Här i Finlands äppelträdgård odlar och förädlar de sina egna äpplen till prisvinnande sortrena äppelmuster, äppelglögg, picklade äppelskott och andra delikatesser. De jobbar enligt principen: ”Endast av förstklassig råvara kan man skapa förstklassiga mathantverksprodukter”.

Backmans Smakverk

Backmans Smakverk

Backmans Smakverk tillverkar chark, alltid för hand och med djup respekt för råvaran - det allra bästa åländska köttet. Filosofin är att alltid välja råvara utefter vad som är bäst för säsongen.