Edhe Gård
På en röd 1400-talsgård i Junsele tillverkas ostar och andra mejeriprodukter av mjölk från egna fjällkor.
Andel av Sveriges yta: 4,5%
Folkmängd: 131 000 (6,62 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -9,5°
Medeltemperatur juli: 13,5°
Årsnederbörd: 500-800 mm
Ångermanland är mest känd för sin dramatiska höga kust som formats av inlandsisen. Ingenstans i Sverige är kusten så bergig och det särpräglade landskapet blev en del av Unescos världsarvslista år 2000. De första människorna här levde av fisket vid kusten och jakten i de djupa skogarna. Med tiden formades landskapet av älvdalarna, slättlandet och de närliggande sjöarna. Även om jordbruk och jakt varit en stor del av landskapets matkultur så har ångermanlänningarna blivit mest kända för produkter från skärgården, som surströmming.
På en röd 1400-talsgård i Junsele tillverkas ostar och andra mejeriprodukter av mjölk från egna fjällkor.
Kvarnå Hantverksvinäger är ett litet familjeföretag i Ångermanlands inland som producerar vinäger och kolsyrade drycker från grunden enligt hantverksmässig princip. Produkterna består av Ångermanländska lingon och blåbär och andra svenska bär.
Gide Get drivs av Anna-Karin Gidlund och hennes man Sören Östman och är sedan 1987 en KRAV-märkt getgård med ett 80-tal getter. Här ystas oftast opastöriserad getost med hjälp av en alldeles egen framodlad mjölksyrakultur som verkligen lyfter fram platsens smak.