Änggårde tryffel
Änggårde är en plats med gårdar och rester av bebyggelse från järn och bronsålder. Här har människor vårdat och skördat mark, skog och ängen i århundraden. Ett gotländsk naturområde där det visat sig att tryffeln trivs.
Andel av Sveriges yta: 0,7%
Folkmängd: 57 000 (18 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -2°
Medeltemperatur juli: 16°
Årsnederbörd: 500-600 mm
Naturen på Gotland skiljer sig avsevärt från övriga Sverige tack vare dess isolerade läge. En grundläggande förutsättning är den karga kalkstensberggrunden. De salta strandängar och frodiga naturbetesmarkerna är fulla av backtimjan som boskapen äter och som ger smak åt köttet. Sparris och rotfrukter frodas tack vare det milda klimatet och alla soltimmar under växtsäsongen. Här växer vild svart tryffel, liksom vårens första delikatess – ramslöken.
Änggårde är en plats med gårdar och rester av bebyggelse från järn och bronsålder. Här har människor vårdat och skördat mark, skog och ängen i århundraden. Ett gotländsk naturområde där det visat sig att tryffeln trivs.
Tryffel of Sweden är ett gotländskt företag som erbjuder Dig att uppleva den läckra gotlandstryffeln i form av både förädlade tryffelprodukter och färsk eller djupfryst tryffel. Enbart fullmogen gotländsk svart tryffel används som smaksättare av i övrigt så rena och lokalproducerade råvaror som möjligt.
Till Gotlandsäggs packeri kommer ägg från lokala producenter utspridda över hela ön. Djuromsorg är viktigt för Gotlandsägg som är en av landets främsta producenter av ekologiska ägg och ägg från frigående utehöns.
På Stora Tollby Gård odlas en mängd olika grönsaker men man förknippas kanske främst med potatis. I sortimentet finns 23 olika sorter, och potatisen har serverats på såväl kungliga bröllop som på Nobelmiddagen.
Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.