Osterian af Jemtland
Naturskönt vid Hungesjön ligger Smååkran Gård där Ingela Mårtensson driver Osterian af Jemtland sedan årsskiftet 2023/2024.
Andel av Sveriges yta: 7,5%
Folkmängd: 113 500 (3,34 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -9°
Medeltemperatur juli: 9,5°
Årsnederbörd: 500-1500 mm
Jämtland är det landskap i Sverige som efter Västkusten påverkas mest av Atlanten. Det som växer i dess svala klimat blir fyllt av smak tack vare den långa mognadsperioden och sommarens långa, ljusa dygn. Jämtarna har en lång kultur av att ta vara på, förädla och sälja det naturen ger. Närheten till skogen och viltet har alltid präglat invånarnas matkultur, men även boskapen har varit en viktig näringskälla.
Naturskönt vid Hungesjön ligger Smååkran Gård där Ingela Mårtensson driver Osterian af Jemtland sedan årsskiftet 2023/2024.
Familjen Stinis har två havtornsodlingar, 50 bikupor och 400 fruktträd på sina 13 hektar mark. Av frukt och bär tillverkas produkter med fantastisk smak och färg.
Skärvångens bymejeri AB i grundades 1989 av tre familjer i Skärvången och var då Sveriges första och största hantverksmejeri. Mejeriet har under åren kammat hem hela 92 medaljer i SM i mathantverk och av dessa är 52 st guld.
Hillsands Getgård är belägen i byn Hillsand, 5 mil nordväst om Strömsund i Norra Jämtland. Byn ligger naturskönt vid sjön Ströms Vattudal, mitt i Beppe Wolgers ”Dunderklump-land”.
Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.
Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.