Småland

Andel av Sveriges yta: 7%
Folkmängd: 735 000 (25,1 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -2,5°
Medeltemperatur juli: 15°
Årsnederbörd: 500-1000 mm

Småland har en varierad natur. Kustens kalkrika jordar, inlandets djupa skogar, det steniga odlingslandskapet och många vattendrag. Böndernas boskap har genom årtusenden format det Småländska odlingslandskapet. Boskapen och råvarorna har historiskt varit en viktig del av matkulturen, och få landskap har lika många regionala produkter som Småland likt isterband, ostkaka och kroppkakor.

PRODUCENTER I Småland

Odensjö Hemlagad

Odensjö Hemlagad

De såg fantastiska äpplen ruttna på marken i många privata trädgårdar och vägkanter och började samla in dem för att sedan frysa ner, koka, pickla, fermentera och slutligen pressa. På Odensjö Hemlagad används flera olika metoder för att ta vara på denna outnyttjade resurs. Detta

Herrydet gårdsmejeri

Herrydet gårdsmejeri

Herrydets vision är att ysta och lagra helt unik svensk hårdost av bästa kvalitet på ett så naturligt sätt som möjligt. Med passion för svensk hårdosttradition förädlar de ostar på komjölk med världsunik karaktär i Smålandsskogar.

Hagshultkossorna

Hagshultkossorna

Till Hagshults kopensionat kommer mjölkkor som inte längre producerar mjölk i tillräcklig utsträckning. Här betar kossorna på det småländska höglandet, när de inte går lösa i mjuka djupströbäddar i den moderna ladugården. De får i lugn och ro äta upp sig och lägga på sig fett, och går från utslagskor till välmående djur med

Hjortsjö Gårdsmejeri

Hjortsjö Gårdsmejeri

Betet, mjölkkvaliteten och det nästan bortglömda hantverket gör hemosten från Hjortsjö Gårdsmejeri till en helt unik ost.